Filozofand :))


Am placerea sa va delectez cu tema mea la filozofie =)) .

Am zis ca daca tot am scris 3 pagini …sa le pun si pe blog …printre aberatiile mele

Merita viata sa fie traita sau nu?
de Thomas Andreou
Zilnic ne punem sute de intrebari atat rationale cat si irationale Toate aceste intrebari pornesc de la simpla constructie :”De ce? “ sau “De ce eu ?” .Una dintre aceste intrebari ar fi si aceea daca viata merita sa fie traita sau nu.Ei de am sti raspunsul la aceasta intrebare cu siguranta s-ar modifica rata sinuciderilor pe pamant ,insa tot ce putem face este sa presupunem raspunsul.
Dar vorbind serios toate marile probleme ale lumii au fost rezolvate la inceput prin presupunerea rezultatelor.
Sa luam relativitatea ca exemplu ,este doar o teorie,o teorie bazata pe calcule matematice ,dar ramane tot o teorie pe care o luam ca atare corecta pana cand aceasta va fi dovedita gresita.
Ei am si eu o teorie care insa nu e bazata pe calcule matematice ,dar care difera pentru fiecare individ si e corecta pentru acel individ pana cand acesta o poate dovedi gresita la un anumit punct in viata sa ,acel punct este punctul in care acesta este pe moarte .
Deci teoria mea este urmatoarea :”Viata merita traita” .Putem nega aceasta teorie doar dupa ce am trait si la sfarisitul vietii suntem nemultumiti de cum am trait .
Dar cum ar putea fi aceasta teorie falsa cand poti face atatea lucruri in viata care merita facute .Haideti sa luam exemplul unui nou nascut care este din punct de vedere intelectual normal sau peste normal ,acesta are un potential nelimitat deoarece nu a facut nici o decizie care sa-i influenteze existenta.Poate ajunge de la gunoier pana la om de stiinta respectabil ,totul depinde de el ,poate fi fericit sau nefericit ,evreu ,crestin sau ateu ,totul depinde de deciziile pe care le face sau sunt facute pentru el.
Deci putem defini viata ca o cladire cu o serie de usi ,dupa fiecare usa se afla un lucru diferit,astfel fiecare traim diferit .Intrebarea daca merita viata sa fie traita sau nu ,s-ar putea reduce pur si simplu daca merita sa deschidem usile sau nu? Dar nu putem sti acest lucru decat daca le vom deschide ,cam asa e si cu viata, nu putem sti daca merita traita sau nu decat daca traim.
Dar ce inseamna sa traim ?Putem defini a trai ca expiratia si inspiratia aerului ,dar putem spune ca si tot ce traieste se misca ,dar miscarea inseamna in sine un consum de energie ,deci putem spune ca viata este energie cauzata de miscari controlate de finnta ce le face. Nu gresim!Totusi parca aceasta definitie este incompleta pentru fiinta umana .Energie ,miscare?Nu vi se pare ca lipseste ceva ?Mie da !Gandirea ne face oameni ,rationamentul .Deci viata umana este alcatuita din miscare si gandire ambele fiind consumatori de energie.
Putem defini o viata traita intens ca fiind una in care am gandit si ne-am miscat cat mai mult.Gandirea si miscarea insa constituie actiuni.
Deci o viata traita este una in care am facut cat mai multe actiuni .Conform principiilor newtoniene pentru fiecare actiune exista o reactiune.Aceste reactiuni definesc calitatea vietii .
Sa luam insa cateva exemple.
Avem o data un criminal care a omorat sute de oameni si apoi avem un savant respectat care a ajutat umanitatea prin descoperirile sale.
Presupununand prin absurd ca amandoi au o constiinta care functioneaza la fel .Care ar fi diferenta dintre felul in care cei doi mi-ar raspunde la intrebarea : “Merita viata lor sa fie traita sau nu ?” .Ei bine savantul multumit de ce a realizat si ce va realiza in viitor imi va da un raspuns pozitiv,in timp ce teoristul care are remuscari de constiinta imi va spune “Eu nu merit sa traiesc,in aceeasi lume cu atatia oameni buni .”|
Raspunsul teroristului este unul negative intradevar insa cea ce acesta trebuie sa relizeze este ca dupa cum a zis Emil Cioran : “Nu merită să te sinucizi pentru că întotdeauna o faci prea târziu.”.
Singurul lucru folositor pe care teroristul poate sa il faca este sa renunte la regrete si sa inceapa sa faca lucruri bune pentru ceilalti pentru ca dupa cum a zis Albert Einstein : “ Doar viaţa ce o trăim pentru alţii este o viaţă ce merită să fie trăită.”
Probabil va veti intrebare de ce am folosit acest citat a lui Emil Cioran , anume : “Nu merită să te sinucizi pentru că întotdeauna o faci prea târziu.”, si cum poate fi privit acest citat ca unul care sustine viata .
Este foarte simplu ,sa zicem ca ai trait pana acum si nu ai facut nimic folositor ,ei bine conform Teoriei Haosului ,“O modificare aparent nesemnificativă a condiţiilor iniţiale ale unui sistem produce o evoluţie în timp diferită şi aparent imprevizibilă.” sau mai frumos enuntata “ bataia de aripi a unui fluture in Brazilia poate sa produca o tornada in Texas”,tu cat de nesemnificativ ai fost ai produs deja o influenta negativa asupra sistemului ,sistemul fiind rasa umana sau planeta,deci e prea tarziu ca sa-ti inchei existenta pentru ca ,asa nu ajuti pe nimeni.In schimb daca traiesti exista posibilitatea ca in viitor sa faci o schimbare pozitiva,deci inca un motiv pentru care viata merita traita.
Cum am mai zis raspunsul meu la intrebare insa depinde de individ .Cineva poate trai 49 de vieti si s-a nu realizeze nimic sau poate trai o singura viata scurta sis a realizeze mai mult de cat au realizat unii in 49 .Cam asta inseamna sa merite sa traiesti ,sa oferi 110% din ce ai in fiecare moment sau dupa cum a zis Platon ” Esenţialul este nu să trăieşti, ci să trăieşti cum trebuie.”
Sa zicem insa ca alegem sa ne sinucidem .Conform spiritualitatii ,in toate religiile lumii viata este privita ca un dar ,iar sinuciderea ca un pacat.Deci daca ne sinucidem exista sansa ca spiritul nostru sa ajunga intr-un loc cu mult mai rau decat cel in care ne aflam acum.
Eu unul nu neg dar nici nu accept aceste teorii religioase ,dar privind stintific ,oamenii sunt alcatuiti din energie ,ei bine toata energia aceea trebuie sa mearga undeva dupa ce murim nu? Oare nu aceea energie e ceea ce unii ar putea numi un suflet.Deci cum am putea sa ne sinucidem cand nu avem cum sa stim ce se va intampla cu sufletul nostru dupa moarte,,Oare emerita sa pierzi darul vietii?Cu siguranta nu ,pentru ca oricum moartea ne va prinde intr-o zi si ne va incatusa pentru o eternitate ,asa ca de ce sa ne grabim.Cel mai bine este sa traim pentru ziua de azi.
Intotdeauna mi-am zis ca “Regretam doar lucrurile care nu le facem ,ci nu pe cele care le facem”.Ei daca nu traim cu siguranta regretam .
Ca sa inchei acest scurt eseu ,la care deja am scris trei pagini ,raspunzand la o intrebare ,a carui raspuns este absolut evident VIATA MERITA TRAITA .Daca nu ar merita cu siguranta as lua o lama in loc sa scriu acest eseu interesant si m-as sinucide.Dar avand in vedere ca ma aflu inca aici sustin cu certitudine ca VIATA MERITA TRAITA.

Reclame

2 comments on “Filozofand :))”

  1. ma bucur enorm cand vad ca exista si oameni „rasariti” ;)) keep going,proaspat imbatranitule >:D<


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: